Nabavnik leta 2011

Trpimir Štiglic, Vodja nabave poslovnega področja Operations v Danfoss Trati

Trpimir Štiglic je vodja nabave poslovnega področja Operations v Danfoss Trati. Med njegovimi najpomembnejšimi dosežki je vzpostavitev in nenehni razvoj nabavne ekipe v Danfoss Trati. Od nastopa funkcije vodje nabave v letu 2005 so strateški pripojili tudi operativno nabavo in uvedli delovno mesto analitika v nabavi. 

Zakaj ste se odločili postati nabavnik? Kaj vas pri tem delu najbolj navdušuje? Kaj vam predstavlja največji izziv?
Več ali manj sem bil celo poklicno kariero v prodaji. V Danfossu se je ponudila priložnost in sem jo enostavno sprejel. Priložnost da sem spoznal posel še z »druge strani mize«.
 
Kakšen je po vašem mnenju vpliv nabave na uspeh podjetja? Ali lahko vaše mnenje tudi argumentirate s kakšnim konkretnim primerom?  
 
Upoštevati je potrebno specifiko podjetja. V primeru Danfoss Trate je delež direktnih materialov 70-80% v lastni ceni izdelka in ima velik upliv na P&L.  

Ali menite, da vaše vodstvo dovolj upošteva prispevek nabave? Komu odgovarjate?
Organizacijsko je nabava umeščena v Operations, ki se sestoji iz SCM, proizvodnje in nabave. Nabava poroča operations direktorju.

Kako izbirate dobavitelje? Kako pogosto preverjate / ocenjujete njihovo ustreznost z interno opredeljenimi kriteriji? Kateri kriterij je za vas najpomembnejši?
Izbira dobaviteljev poteka v več fazah. Proces uključuje samoocenitev dobavitelja, in ocenitev na lokaciji. Ocena se dela po smernicah ISO TS standarda.

Na kakšen način običajno nabavljate ključne surovine? Na podlagi česa se odločate za ugoden trenutek za nakup?
Nabava se vrši n osnovi 12 mesečnih napovedi ki se mesečno obnavljajo. Nabavne količine pazimo da ustrezajo tedenski /dvotenski porabi, od dobaviteljem pričakujemo da vzdržujejo 2-3 mesečno zalogo na kodah ki imajo konstanten obrat. Pri nakupu medenine in bakra se poslužujemo tudi količinskih zakupov v trenutkih ko ocenjujemo da so cene najugodnejše.

 Koliko časa ste že član ZNS? Kje vidite prednosti članstva?

Člani strateške nabave v Trati smo vsi člani ZNS. Nekateri eno leto, nekateri več. Prednosti – obveščanje o dogodkih ipd. obstajajo, nismo pa jih zaenkrat niti toliko izkoriščali, mogoče zaradi pomanjkanja časa.